Lauk Beryani Kambing
Bahan-bahan ( 10-15 org )
- 1. Rempah beryani – RM5 (ikut berat daging) ( no kas-kas) banyakkan rempah ketumbar)
- 2. Bawang Merah (besar) – 5-10 ulas Dihiris halus (untuk bawang goreng)
- 3. Daun Bawang - Dipotong 2 inchi
- 4. Daun sup - Dipotong 2 inchi
- 5. Daun Ketumbar - Dipotong 2 inchi
- 6. Daun pudina
- 7. tomato buah - dipotong bulat2
- 8. Gajus - 100 gram digoreng
- 9. kismis -100 gram digoreng
- 10. badam -100 gram (direbus kemudian dibuang kulit)
- 12. kentang -5-6 biji (direbus/kemudian dibuang kulit)
- 13. buah berangan -100 gram (beli yang dah buang kulit)
- 14. madu
- 15. tomato puree 1 tin yang RM2.00
- 17. tomato sos 1 botol besar (sederhana) Life
- 18. 1 tin susu cair (carnition)
- 19. rempah tumis
- 20. minyak sapi -485 gram (ikut berat daging)
- 21. Daging Kambing - 2 ½ kilo (dibasuh dengan tepung jangan dibiar lama dalam plastic)
- Bahan Di Kisar –(kisar berasingan)
1. Bawang Merah (besar)
2. Bawang Putih
3. halia
4. lada hijau
- garam secukup rasa
Cara-cara
-
1. Rebus daging dengan sedikit (bawang putih, bawang merah, halia yang dikisar) sehingga empuk
-
campur rempah beryani dengan bahan2 yang dikisar bersama tomato puree, dan sos tomato
-
panaskan minyak sapi dalam periuk, tumis rempah tumis
sehingga naik bau, masukkan bahan2 rempah tadi tumis sehingga garing
perlahankan api
-
masukkan daging yang telah direbus gaul bersama rempah
sehigga mendidih perlahan api masukkan daun pudina, badan gajus, kismis
buah berangan, daun bawang, daun sup, daun ketumbar, tomato bulat, susu
cair ¾ tin, madu, telor rebus dan kentang…. Bawang goreng….garam.
biarkan mendidih.
-
tutup api.
No comments:
Post a Comment