Thursday 5 July 2012

Lauk Beryani Kambing

Photo0683

Bahan-bahan ( 10-15 org )

  • 1. Rempah beryani – RM5 (ikut berat daging) ( no kas-kas) banyakkan rempah ketumbar)
  • 2. Bawang Merah (besar) – 5-10 ulas Dihiris halus (untuk bawang goreng)
  • 3. Daun Bawang - Dipotong 2 inchi
  • 4. Daun sup - Dipotong 2 inchi
  • 5. Daun Ketumbar - Dipotong 2 inchi
  • 6. Daun pudina
  • 7. tomato buah - dipotong bulat2
  • 8. Gajus - 100 gram digoreng
  • 9. kismis -100 gram digoreng
  • 10. badam -100 gram (direbus kemudian dibuang kulit)
  • 12. kentang -5-6 biji (direbus/kemudian dibuang kulit)
  • 13. buah berangan -100 gram (beli yang dah buang kulit)
  • 14. madu
  • 15. tomato puree 1 tin yang RM2.00
  • 17. tomato sos 1 botol besar (sederhana) Life
  • 18. 1 tin susu cair (carnition)
  • 19. rempah tumis
  • 20. minyak sapi -485 gram (ikut berat daging)
  • 21. Daging Kambing - 2 ½ kilo (dibasuh dengan tepung jangan dibiar lama dalam plastic)
  • Bahan Di Kisar –(kisar berasingan) 1. Bawang Merah (besar) 2. Bawang Putih 3. halia 4. lada hijau
  • garam secukup rasa

Cara-cara

  1. 1. Rebus daging dengan sedikit (bawang putih, bawang merah, halia yang dikisar) sehingga empuk
  2. campur rempah beryani dengan bahan2 yang dikisar bersama tomato puree, dan sos tomato
  3. panaskan minyak sapi dalam periuk, tumis rempah tumis sehingga naik bau, masukkan bahan2 rempah tadi tumis sehingga garing perlahankan api
  4. masukkan daging yang telah direbus gaul bersama rempah sehigga mendidih perlahan api masukkan daun pudina, badan gajus, kismis buah berangan, daun bawang, daun sup, daun ketumbar, tomato bulat, susu cair ¾ tin, madu, telor rebus dan kentang…. Bawang goreng….garam. biarkan mendidih.
  5. tutup api.

No comments:

Post a Comment